Astypalea

H Astypalea (of Astypalaia) is een Grieks eiland in de Egeische zee. Astypalea behoort tot de Dodekanesos (Dodecanese), maar ligt aan de grens met de Cycladen. Hoofdstad van het eiland is Chora ook wel Astypalea of Astripaliá genoemd. Hier bevindt zich ook de haven van het eiland. De inwoners van het eiland worden in het Grieks ‘Astypalieten’ genoemd. Volgens de Griekse mythologie, heeft het eiland zijn naam aan Astypalea te danken, de zus van Europa. Astypalea en Europa waren dochters van Phoenix en zijn vrouw Perimidi.

De kustlijn van Astypalea is rotsachtig met baaien en stranden. Een kleine strook land, dat ongeveer 100 meter lang is, scheidt het eiland in twee delen. In het zuidoosten en in het westen van Astypalea bevinden zich meerdere kleine eilanden.
Behalve de hoofdstad, zijn er nog een drietal dorpen, de grootste hiervan is Analipsis. Analipsis igt 10 km van Astypalea stad, hier bevindt zich tevens het vliegveld van het eiland. Overige dorpjes zijn Livadi en Vathi.

De belangrijkste bezienswaardigheid op het eiland is het kasteel van Astropalia, dat uit de Venetiaanse tijd dateert. Aan de voet van het kasteel bevindt zich de kerk van Panagia Portaitissa. Zeer beroemd zijn ook de twee goed bewaarde windmolens en de grotten die op het eiland zijn.