Kalymnos

Kalymnos

Kalymnos is het vierde grootste eiland van de Dodecanesen en ligt ten noorden van Kos. Kalymnos is bergachting en heeft 2 vruchtbare valleien, de vallei waar Kalymnos-stad ligt en de vallei waar het dorp Vathi ligt. Op Kalymnos zijn er tal van mooie stranden maar ook grotten die de moeite waard zijn; De bekendste grotten zijn die van de "7 maagden" bij het berg Flaskia, de grot bij Skalia en de grot Kefala die alleen per boot bereikbaar is. Kalymnos-stad noemen de lokale bewoners Pothiá. In Pothiá wonen ongeveer 15000 inwoners. Op Kalymnos zijn er een aantal vissersdorpjes die een eigen karakter hebben en waar men lekker vis kan eten zoals o.a. Emporios (24 kilometer ten noorden van Kalymos stad), Masouri (8 km), Myrties (7 km), Kamari (6 km) en Panormos (5 km). Al deze dorpen liggen aan de westkust en zijn via een goede weg makkelijk te bereiken.

Kalymnos noemt men ook het eiland van de "Sfouggarades" wat sponzenvissers betekent. In het verleden was het sponzenduiken de voornaamste bron van inkomsten voor de lokale bewoners en het was een grote gebeurtenis wanneer de sponzen-vissers met tientallen boten vertrokken om sponzen te gaan vangen. In Kalymnos-stad kan men ook diverse ambachten bezoeken waar de sponzen bewerkt worden. In bijna alle winkels worden sponzen verkocht en er is zelfs een sponsfabriek waar men een stukje geschiedenis meekrijgt en duikerspakken kan bezichtigen uit de 19e eeuw (zie foto, duikerspak uit 1850).

Kalymnos stad, Pothiá, is een kleurrijke stad die amfitheatrisch tussen de bergen in 1850 is gebouwd door de bewoners van de oude hoofdstad "Chorió". Chorió is een klein dorpje op 3 kilometer van Kalymnos-stad. Met Pasen worden er op het grote plein grote traditionele feesten gehouden waarbij men lokale gerechten kan proeven en lekkere wijn kan drinken. Er wordt dan ook gedanst, een traditie is dan "de dans van de duiker".

Tijdens de zomer komen er dagelijks boten met toeristen om het eiland te bezoeken (vanaf Kos en Leros.) Met de boot kan men ook naar o.a. Patmos, Leros, Kos en Telendos. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, maar er zijn ook vissers en visvangst is net zo belangrijk voor de economie van het eiland.