Rhodos

Rhodos (Rodos) is het grootste en tevens beroemdste  eiland van de Dodecanese.  De totale kustlengte is 220 kilometer en de oppervlakte is 1390 km2. Men bestempelt Rhodos het ‘zonne-eiland ‘ maar ook als het eiland van de Ridders; Rhodos heeft een zeer rijke historie en het bewijs zijn de glansrijke bezienswaardigheden op het eiland.

Rhodos stad

Rhodos stad is verdeeld in twee delen, het moderne deel (buiten de vesting) en het historische deel (binnen de vesting). De nieuwe stad bevindt zich in het noordoostelijke gedeelte van de stad en strekt zich tot de berg Agios Stefanos uit. Binnen de vesting waan je je in de middeleeuwen; geplaveide smalle straatjes, torens, kleine kastelen… Je proeft als het ware de geschiedenis van de ridders. Rhodos stad is een prachtige stad met leuke winkels, mooie steegjes, leuke winkels, gezellige terrasjes, vriendelijke mensen. Rondom Rhodos stad bevinden zich leuke stranden dus een vakantie naar Rhodos en Rhodos stad heeft alles wat een vakantieganger maar kan wensen.

Rhodos, de Joodse buurt    Rhodos / Rodos

Vakantie op Rhodos

Er zijn verschillende redenen waarom Rhodos als een van de meest populaire vakantiebestemmingen wordt gezien. De helder blauwe zee, de mooie parken, de vele recreatiemogelijkheden, de stralende zon, en de warme gastvrijheid van de eilandbewoners zijn enkele van deze redenen. Ook het nachtleven, de culturele evenementen, prachtig bezienswaardigheden, dagtrips naar de buureilanden en de interessante musea zorgen voor een geslaagde vakantie op Rhodos.

Ben je op zoek naar een vakantie naar Rhodos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Rhodos.

Bezienswaardigheden op Rhodos

Op Rhodos kunt u een geweldige en indrukwekkende vakantie beleven.
Wij raden u aan de volgende plaatsen te bezoeken:

 • Ixia, een mooie strand met heel veel hotels, restaurants en bars.
 • Prasonisi, een van de mooiste zandstranden van Rhodos. Dit strand is ook geliefd voor windsurfers en voor mensen die van zeesporten houden.
 • De stranden van zuid Rhodos zoals die van Gennadi, Plimmiri en Lardos.
 • De oude stad van Lindos maar ook het strand van Lindos met de traditionele Griekse taverna's.
 • Kallithea, dat vroeger bekend was om haar bronnen.
 • Het toeristische Faliraki met de leuke bars en restaurants.
 • Ialisos of Trianta, de plaats waar behalve veel toeristen ook heel veel Grieken hun vakantie doorbrengen. Hier worden in de zomer heel veel leuke activiteiten georganiseerd o.a. volksfeesten genaamd de "Ialisia" feesten.
 • De heuvel "Filerimos", in de grotten van deze heuvel hebben vroeger kluizenaars gewoond. Hier bevindt zich ook de akropolis van het oude Ialisos.
 • De groene dorpen van Kremasti en de kerk van "Panagia Paradisi". Hier zult u ook een mooi strand vinden dat gedeeltelijk uit kiezels en zand bestaat. De bomen komen hier tot aan het strand zelf.
 • De vlindervallei vlakbij het dorp Theologos.
 • Kamiros, een van de drie Dorische steden van Rhodos. Deze stad is pas in 1929 ontdekt.
 • Het bergdorpje Emponas met fantastisch uitzicht over heel Rhodos.
 • Het dorpje Monolithos vlakbij het Venetsiaanse kasteel uit de 15e eeuw.

Rhodos - Rodos  De Akropolis van Rhodos

Links: Het theater en stadion van Rhodos-stad
Rechts: De akropolis van Rhodos-stad

Rhodos-stad bestaat eigenlijk uit drie delen: De antieke stad, de oude (middeleeuwse) stad en de nieuwe stad.

a) De antieke stad
Hier bevindt zich de akropolis van Rhodos-stad, het theater en het stadion. Deze laatste zijn grotendeels gerestaureert door de Italianen en nog steeds prachtig om te zien, vooral 's avonds als alles verlicht is. Dit gedeelte is 24 uur per dag toegankelijk en er wordt geen entreegeld gevraagd. vanaf de tempel kunt u de zon prachtig zien ondergaan achter de Turkse bergen.

b) De oude middeleeuwse stad

Dit is ongetwijfeld het meest indrukwekkende deel van Rhodos-stad. Door de 4 km lange stadsmuren is de Oude stad vanaf de buitenkant net een groot kasteel. U kunt de stadsmuren bewandelen op dinsdag en zaterdag om 14.45 uur, beginpunt is de ingang bij het Grootmeesterpaleis. Wandelend door de oude stad waant u zich terug in de middeleeuwen. Rhodos-stad werd eveneens verdeeld in twee delen, namelijk het zuidelijke gedeelte en Chora, waar tijdens de ridderperiode Grieken, Franken en Joden woonden. In de oude stad van Rhodos bevindt zich de tempel van Aphrodite. Opvallend zijn in dit gedeelte van de stad de smalle straatjes met de hoge gebouwen.

c) De nieuwe stad
De nieuwe stad begint aan de haven en strekt zich uit tot Rodini en de oude Akropolis. Aan de ingang van de oude haven staan 3 oude molens. In de nieuwe stad kunt u prima winkelen of een terrasje pakken. Dominerend zijn de gebouwen uit de Italiaanse overheersing bij de Mandrakihaven. Ook vindt u hier het wapen van Rhodos: "het hert en de hinde".

Rhodos stad   Rhodos stad

Musea op Rhodos

Op Rhodos zijn er verschillende leuke musea zoals het Archeologisch museum en het Byzantijns museum, maar de moeite waard is zeker het Gemeentelijke schildersmuseum.

Hotels en accommodaties

Aldemare Paradise Royal Mare (tip)

Links

Rhodos op GriekseGids.nl
Landenkompas Rhodos
Eiland Rhodos .NL

Tekst en foto's W. Nikolidakis