Karpathos

Karpathos is het op een na grootste eiland van de Dodecanese.  Karpathos ligt ten zuidwesten van Rhodos en in het noordoosten van Kreta en Kasos.  Het is een bergachtig eiland, de hoogste bergtop is Kali Limni (Goede meer) op 1,214 meter hoogte. De zuidkust is relatief vlak, daar zijn om die reden ook meer verblijfplaatsen  te vinden. Uit de Minoïsche en Myceense tijd zijn nog oude graftombes te vinden op verschillende plaatsen op het eiland. Karpathos werd in 1000 voor Christus door het Dorische volk bewoond. In 42 voor Christus, werd Karpathos onderworpen aan de Romeinen en later viel het onder de Byzantijnse heerschappij. Het eiland werd bevrijd tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821, maar ging over in Turkse handen in 1830. In 1912 werd het bij de Italianen gevoegd en het bleef onder hun heerschappij tot 1947 toen Karpathos werd herenigd met de rest van Griekenland.

Wat is er te zien en te doen op Karpathos

Dichtbij de noordkust ligt het kleine eilandje Saria. Op dit eiland, aan de kant van Palatia zijn ruïnes te vinden die bij de antieke stad Nisyros hoorden. De hoofdstad en belangrijkste haven van Karpathos is Karpathos aan de zuidoost kust. Deze stad is in eerste instantie gebouwd met geld dat naar huis werd gestuurd door Griekse immigranten in de Verenigde Staten en heeft niet de locale stijl van architectuur die wel in de oudere dorpjes te vinden is. Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Menetes, waarvan de geschiedenis na de middeleeuwen begon, en Arkassa dat is geïdentificeerd als de plaats waar het oude Arkesia was. Hier kunt u de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e/6e eeuw bezichtigen. Dertien kilometer naar het noordwesten ligt Othos, waar een volkenkundig museum gevestigd is en Voleda, een traditioneel dorpje met huizen waarvan het interieur de moeite waard is om eens te bekijken. Verder naar het noorden, in Messohori, kunt u een typisch Karpathiotisch huis bekijken met een schitterende mozaïeken vloer dat geopend is voor publiek. Nog verder naar het noorden ligt het dorp Olympos, dat op een heuvel ligt en te bereiken is via Diafani, Karpathos' tweede haven.

Dichtbij de noordkust ligt het kleine eilandje Saria. Op dit eiland, aan de kant van Palatia zijn ruïnes te vinden die bij de antieke stad Nisyros hoorden. De hoofdstad en belangrijkste haven van Karpathos is Karpathos aan de zuidoost kust. Het is in eerste instantie gebouwd met geld dat naar huis werd gestuurd door Griekse immigranten in de Verenigde Staten en het heeft niet de locale stijl van architectuur die wel in de oudere dorpjes te vinden is. Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Menetes, waarvan de geschiedenis na de middeleeuwen begon, en Arkassa dat is geïdentificeerd als de plaats waar het oude Arkesia was. Hier kunt u de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e/6e eeuw bezichtigen. Dertien kilometer naar het noordwesten ligt Othos, waar een volkenkundig museum gevestigd is en Voleda, een traditioneel dorpje met huizen waarvan het interieur de moeite waard is om eens te bekijken. Verder naar het noorden, in Messohori, kunt u een typisch Karpathiotisch huis bekijken met een schitterende mozaïeken vloer dat geopend is voor publiek. Nog verder naar het noorden ligt het dorp Olimbos, dat op een heuvel ligt en te bereiken is via Diafani, Karpathos' tweede haven. Olimbos is gesticht ergens tussen de tiende en vijftiende eeuw, oorspronkelijk versterkt om de bewoners te beschermen tegen piraten. Het hoogste punt in het dorp werd gekroond met een toren. ook tegenwoordig is de locale architectuur nog intact en de inwoners zijn er trots op dat zij hun tradities hebben behouden, hier ziet u de vrouwen nog in klederdarcht lopen. Er wordt nog steeds een dialect gesproken, dat verschillende Dorische woorden bevat. Er zijn op Karpathos verschillende mooie stranden: Finiki en Amfiarti in het zuidwesten Makriyialos aan de zuidkust Agia Irini aan de westkust en Agios Nikolaos in het oosten.

links

Karpathos op GriekseGids.nl
Karpathos op GriekseGids.be
Karpathos JustGreece.com
Foto's van Karpathos
Landenkompas Karpathos

Bron:
De Griekse Gids (www.grieksegids.nl)