Leros

Leros, dat tussen Patmos en Kalymnos ligt, is een eiland met vruchtbare valleien tussen groene heuvels en mooie stranden. De hoofdstad is Agia Marina, dat samengevoegd is met twee andere dorpen aan de andere kant van de heuvel; Platanos en Pandeli. Laki, dat 3 kilometer ten zuiden van Agia Marina ligt is de haven van het eiland. Dit is een van de grootste en beste natuurlijke havens van het Middellandse-Zeegebied. Alinda, Xirokambos, en Partheni zijn leuke kustplaatsen.

U kunt lekker zwemmen aan de stranden van Agia Marina, Pandeli, Vromolitho, Alinda, Laki, Merikia en Xirokambos. U kunt Leros bereiken met het vliegtuig (Olympic Airlines) vanaf Athene en met de ferryboot vanaf Piraeus, ook vanaf de andere eilanden zijn verbindingen naar de haven van Leros.

Leros
Leros

Leros heeft een landoppervlakte van 53 km2 met een kustlijn van 71 km en een bevolking van 8.100 inwoners. Het is een eiland met veel baaien, mooie natuurlijke havens, zandstranden en een goede infrastructuur. Er zijn archeologische terreinen, kastelen, herenhuizen en Italiaans koloniale architectuur. Leros is bewoond sinds de neolithische periode met een geschiedenis gelijk aan de andere eilanden van de Dodecanese. Tijdens de Italiaanse bezetting was Leros weliswaar een strategische rol toebedeeld.

Het bergachtige Leros ligt ten zuiden van Patmos en op een steenworp afstand van de noordkust van Kalimnos. Het is één van de kleinere eilanden van de Dodekanessos. Natuur, vruchtbare groene valleien worden afgewisseld met olijfboomgaarden, die al dan niet in terrasvorm tegen de berghellingen zijn geplant. Verspreid in de bergen liggen de restanten van twee byzantijnse forten. Vanaf het eiland heeft men een prachtig uitzicht op de grillig gevormde kustlijn met baaien en diepe inhammen.

Bezienswaardigheden Leros

Platanos, Agia Marina en Panteli zijn 3 met elkaar verbonden nederzettingen die gezamenlijk de hoofdstad vormen. Van deze 3 plaatsen is Platanos de oudste.

In de hoofdstad is het volgende de moeite waard om te gaan bezichtigen:

  • De herenhuizen Kandioglou en Antonellou.
  • De verschillende kerken.
  • Het goed bewaard gebleven kasteel met sporen van de oud Griekse tijd heeft zijn huidige vorm gekregen ten tijde van de Venetiërs. In het kasteel vindt men het Panagia Kera klooster uit 1300 met mooie iconen en een oud Grieks byzantijnse collectie.
  • “Broutzi” is een Romeinse burcht bij de haven. -Resten van een vroeg christelijke basiliek met mozaïeken, in Agia Marina.
  • Het archeologisch museum met voorwerpen uit de prehistorische tijd tot de vroeg christelijke periode.
  • Het witte havenplaatsje Laki ligt aan een fraaie, beschutte inham.
  • Agia Marina is de kleine hoofdstad van het eiland. Beide stadjes bieden enkele toeristische faciliteiten, maar men proeft er voornamelijk het Griekse sfeertje.

Stranden op Leros

Verborgen in de baaien treft men een paar kleine en rustige zandstrandjes, met name bij Xirokambos, Agia Marina, Agios Stefanos, Panteli en Gournoi. Uitgaan De uitgaansmogelijkheden op het eilandje bestaan uit taverna's met terrasjes waar het tot diep in de nacht gezellig vertoeven is. Verder zijn er restaurantjes en cafe's. Leros biedt aardige mogelijkheden om te zwemmen, fietsen, wandelen en duiken. In de kleine stadjes is men voornamelijk aangewezen op de particuliere kamerverhuur. In Laki is een appartementencomplexje en verspreid zijn een veertiental, voornamelijk kleine hotels. Verder zijn er nog studio's en appartementjes op het eiland. Er is een jachthaven in Laki.

Vakantie Leros

Ben je op zoek naar een vakantie naar Leros? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Leros.

links
Leros op GriekseGids.nl
Leros op GriekseGids.be
Leros JustGreece.com
Foto's van Leros

Bron:
Grieks verkeersbureau
De Griekse Gids (www.grieksegids.nl)