Nisyros

Nisyros is een klein eiland (41 km2) ten zuiden van Kos en ten noorden van Tilos. De kustlengte is maar 28 kilometer. De hoofdstad van Nisyros is Mandraki. Mandraki is de enige haven van Nisyros en hier is dus de plaats waar de bootjes arriveren. Nisyros wordt in de zomer dagelijks door veel toeristen bezocht omdat zich op het eiland een vulkaan bevindt en een bezoek aan de kraters is zeker de moeite waard.

De kraters liggen op het plateau van Lakki en ten noorden van het bergdorpje Emporios dat met de bus bereikbaar is. Touringcars vertrekken zeer regelmatig vanaf het haventje en rijden tot aan de kraters. Op het plateau van Lakki bevinden zich 5 kraters op loopafstand. De grootste krater heet Stefanos en is maximaal 300 meter en minimaal 250 meter breed. Het diepste punt hiervan is 30 meter. De vulkaan op Nisyros is geen actieve vulkaan, maar wel een levende vulkaan, op vele plekken komen er dampen uit de grond en de geur van zwavel is zeer sterk.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad Mandraki
In Mandraki is heel veel te zien. Ten westen van Mandraki op een rotsheuvel bevinden zich het Johannieten kasteel en het klooster van Panagia Spiliani (Heilige Moeder Spiliani, de beschermster van het eiland). Het klooster van Spiliani is in 1600 gebouwd op de plek waar zich een grot bevond. Spilia betekent grot, vandaar de naam Spiliani.

Mandraki Nisyros
Mandraki Nisyros

Het Joannieten kasteel is in 1315 gebouwd om bescherming te bieden tegen de aanvallen van de Turken. Hier bevindt zich tegenwoordig een bibliotheek waar Griekse en Turkse manuscripten uit die tijd te bezichtigen zijn. Ook zijn er exposities en opvallende voorwerpen zijn hier de gouden duif en de zilveren boot. Men zegt dat piraten deze voorwerpen aan de Heilige Moeder hebben geschonken omdat ze spijt hadden van hun daden. In Mandraki is ook een volkenkundig museum en ten zuidwesten van Mandraki bevinden zich de goedbewaarde ruines van Paleokastro (4e eeuw vóór Christus). Mandraki heeft ook een kiezelstrand waar men lekker kan zwemmen maar als u meer naar het oosten gaat dan treft u ook zandstranden bij het plaatsje Gialiskari.

De Stefanos Krater

Op Nisyros is het mogelijk om door de actieve krater, de Stefanos krater, te lopen. De vulkaan slaapt wel, maar dooft niet, omdat hij op actieve breuklijnen ligt. Hij kan dus ooit nog eens uitbarsten. In de haven staan bussen te wachten om toeristen naar de vulkaan te brengen.

Stefanos Krater op Nisyros
De Stefanos Krater op Nisyros

Het dorpje Pali
Pali is een toeristisch dorpje dat 4,5 kilometer ten oosten van Mandraki ligt. Kenemerkend zijn hier de zwarte zandstranden. Pali werd reeds in de oudheid bewoond, daar zich hier warmwaterbonnen bevonden.

Het dorpje Emporios
Emporios is een dorpje dat 5 kilometer ten noorden van Pali ligt op een berg en in een omgeving vol wijngaarden, amandelbomen, vijgebomen en olijfbomen. Emporios is in de 7e eeuw gebouwd door inwoners van Pali aan de noordelijke rand van de Caldera.

Het dorpje Nikia
Nikia ligt 6 km ten zuiden van Emporios en is amfitheatrisch gebouwd op 400 meter hoogte. Nikia bevindt zich aan de zuidelijke rand van de Caldera. Vanaf hier heeft men een fantastisch uitzicht op de zee en het eiland Tilos dat 13 km ten zuiden van Nisyros ligt. Nikia is zeer geliefd bij wandelaars.

Het dorpje Avlaki
Avlaki is een badplaats (kiezelstrand)met warmwaterbronnen, het ligt helemaal in het zuiden van het eiland.

Links
Nisyros GriekseGids.nl
Nisyros GriekseGids.be

Tekst en foto's W. Nikolidakis