Kos

Kos is het derde grootste eiland van de Dodecanesen na Rhodos en Karpathos.  Het heeft een landoppervlakte van 290 km2  (anderhalve keer zo groot als Texel) met een kustlijn van 112 km en ongeveer 30000 inwoners.  Kos ligt vrij centraal in de Dodecanesen, ten zuiden van Kalymnos, ten noorden van Nisyros en ten noordwesten van Rhodos. Kos is het  eiland van "Hippocrates", de vader van de geneeskunde en tevens filosoof en schrijver. Hippocrates werd hier geboren. Hij wordt beschouwd als de 'vader' van de geneeskunde omdat hij als een van de eersten was die op basis van fysieke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde behandelwijze voorschreef. Hij haalde dus de geneeskunde uit de taboesfeer van godsdienst en tovenarij.

Kos is een zeer  toeristisch eiland omdat het alles kan bieden; mooie stranden, traditionele dorpjes, het uitgaansleven is “te gek”, excursies per boot naar andere Griekse eilanden  (Kalymnos, Pserimos, Nisyros) zijn  schitterend en zeker niet duur, zelfs excursies naar Bodrum (Turkije) zijn mogelijk daar Bodrum 4 km van Kos stad ligt. Kos heeft een heerlijk klimaat met milde winters en heerlijke zomers daar het hier door de wind nooit erg heet wordt.

Over het algemeen is Kos een redelijk vlak eiland en daarom wordt Kos ook wel het fietseiland genoemd.

Fietsen Kos
Fietsen op Kos

De hoogste berg is Dikaios (842 meter) ten zuidwesten van Kos stad. Er zijn tal van mooie stranden, zowel zand- als kiezelstranden.  De kiezelstranden bevinden zich ten oosten van Kos stad, men noemt dit gebied Psalidi. Ten westen van Kos stad zijn er mooie zandstranden zoals Tigaki, Marmari en Mastichari. Op de zuidelijke kant van Kos bevinden zich de stranden van Kefalos, Paradise beach, Sunny beach, Camel beach en Kardamena.

Caretta-Caterra zeeschildpadden

De kusten van Kos vormen een belangrijke biotoop voor verschillende soorten zeeschildpadden, die op Kos voorkomen, voornamelijk natuurlijk de bekende Caretta-Caretta. De gebieden, waar in de zomermaanden de eieren gelegd worden, liggen ορ de noordkust van het eiland, en zijn voornamelijk het Alikes-strand bij Tigaki en bij Mastichari, als ook het gebied Paradise Beach bij Kefalos. Ορ de zuidelijke rotsachtige kusten van het eiland leven ook een klein aantal Middellandse Zeerobben.

Caretta Caretta Zeeschildpad
Caretta Caretta Zeeschildpad

We moeten hier opmerken, dat de reinheid van het zeewater van de stad Kos absoluut verzekerd is door de toepassing van de Biologische Waterzuiveringsinstallatie, een van de meest moderne werken van dit soort, en een van de beste in het Middellandse Zeegebied!

Kos heeft een rijke geschiedenis en trok van oudsher vele kolonisten van het vasteland. De bewoners van het eiland hebben zich altijd bezig gehouden met scheepvaart, maar landbouw en veeteelt zijn ook goed ontwikkeld. Kos had ooit één van de belangrijkste kuuroorden van de oudheid.

Vakantie Kos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Kos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Kos.

CULTUUR

Kos heeft een veelbewogen geschiedenis achter zich met aardbevingen en diverse overheersingen die het eiland welvaart en vernietiging brachten. Stille getuigen van voornamelijk Romeinse, Turkse en Griekse culturen zijn volop aanwezig.

Kos is een veelzijdig eiland en heeft heel veel te bieden. Wie van watersporten houdt zit hier op het juiste plek; man kan hier namelijk windsurfen, parasailen, waterskiën en veel meer. Tevens is Kos bekend als het "Fietseiland" daar er zelfs fietspaden zijn aangelegd, vooral rond Kos stad. Verder kan men go-karten, paardrijden en beachvolleyen.

Externe Griekenland links
Kos GriekseGids.nl
Kos GriekseGids.be

Kos GrieksEiland.NL
Landenkompas Kos
Reisverslag EilandKos.nl