Patmos

Patmos

Patmos is het noordelijkste eiland van de eilandengroep “Dodekanesos”. Het eiland ligt tussen Leros en Ikaria en is een eiland met veel bergen en heeft een bodem die bestaat uit vulkanisch gesteente. Er wonen ongeveer 3000 mensen. Op Patmos zijn talrijke kamers te huur en er zijn een stuk of twintig hotels.

Patmos
Het klooster van Patmos

''Patmos wordt ook wel het “Jeruzalem” van de Egeïsche zee genoemd''

Apostel Johannes verbleef hier achttien maanden in een grot in 95 n. Chr. En volgens de overlevering werd hij hier geïnspireerd om het laatste boek van het Nieuwe Testament, de Openbaringen te schrijven. Later werd, in 1088 tijdens het bewind van Byzantijnse keizer Alexios 1, door de monnik Christodoulos een klooster gesticht ter ere van de apostel. Het klooster dat in het Grieks “Agios Ioannis Theologos” heet, lijkt door de muren met kantelen van buiten op een burcht. Het eiland is zes keer per week te bereiken met de boot vanuit Piraeus, de reistijd is ongeveer tien uur.

Boot naar Patmos

Vanaf Samos, Leros, en Rhodos vertrekken enkele keren per week boten naar Patmos. Je komt in de haven van het kleine plaatsje Skala aan, waar zich taverna’s, hotels, winkels etc. bevinden, er heerst een gemoedelijke sfeer. Vanuit het haventje gaat een slingerweg van 3 km omhoog naar het klooster, waar ook de vroegere hoofdplaats Chora ligt.

Dodekanisos Seaways
Boot: Dodekanisos Pride

De monniken van het klooster houden zich wel aan de strenge Byzantijnse regels, maar leven niet allen binnen de kloostermuren; ze komen ook buiten het klooster, houden uitvoerige gesprekken met bezoekers en mogen ergens anders overnachten. De bezoekers mogen rondlopen over de binnenhof en door de gangen. Het klooster bezit een grote rijkdom aan Byzantijnse kunstvoorwerpen, zoals iconen, houtsnijwerk en kostbaarheden van goud, zilver en edelstenen. Op de tweede verdieping bevindt zich een bibliotheek met veel manuscripten, oude boeken en oorkonden.

Vakantie Patmos

Ben je op zoek naar een vakantie naar Patmos? Op deze pagina staat een overzicht van de accommodaties die Griekse Gids Reizen je kan aanbieden. Klik op een van onderstaande bestemmingen of vakanties naar Patmos.

Links

Patmos op GriekseGids.nl
Patmos op GriekseGids.be
Patmos JustGreece.com
Foto's van Patmos

Bron tekst:
Kostas Natsidis
De Griekse Gids (www.grieksegids.nl)