Kastelorizo

Het eiland Kastelorizo ​​dat ook Megisti ligt ten zuiden van Turkse kust, ter hoogte van de Turkse stad Kas. Kastelorizo is het meest oostelijke van alle Griekse eilanden. Geografisch behoort tot Azië. Het eiland ligt 72 mijl van Rhodos. Kastelorizo is vanaf Rhodos met de boot binnen vier uur bereikbaar. Ook met het vliegtuig kan men naar Kastelorizo komen (geen internationale vluchten).

Kastelorizo heeft een oppervlakte van 9 km2, een kustlijn van 19,5 km, op het eiland wonen iets minder dan 500 inwoners. In de zomermaanden wordt het eiland door veel toeristen bezocht, ook uit Turkije.  Tot Katelorizo horen ook de eilandjes eromheen zoals Agios Georgios, Agrielea, Polyfado, Ro en Strongili, in totaal zijn het er veertien.

Het eiland dat een zeer rijke maritieme traditie heeft, kreeg wereldwijde faam toen hier in 1991, de opnames van de Oscar-winnende film Mediterraneo werden gemaakt.

Het enige stadje op het eiland is het gelijknamige Kastellorizo ​, dat rondom de natuurlijke haven is gebouwd en bestaat uit de buurten Pigadia, Chorafia en Mandraki. De huizen hebben een mooie uitstraling, en bestaan meestal uit twee of drie verdiepingen.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de ‘Castello Rosso’ aan de ingang van de haven dat boven op een grote rots is gebouwd. Vandaar ook de naam Kastelorizo.

Op het eiland zijn er geen geasfalteerde wegen, de enige geasfalteerde weg is de weg naar het vliegveld. Er zijn veel wandelpaden op het eiland en met toeristenbootjes kun je afgelegen stranden en baaien bezoeken, zo ook de rond omliggende eilandjes.

Bezienswaardigheden:

  • Het kasteel van de Ridders van St. John dat in de 14e eeuw is gebouwd op de rode rots.
  • Paleokastro dat in het westen van Kastelorizo ligt en dat het oudste monument op het eiland is (3e eeuw v.Chr)
  • Het Archeologisch en Volkenkundig Museum
  • De grote kerk van de Heilige Konstantinos en Eleni
  • De Lycische graf van de 4e eeuw v.Chr. bij het kasteel.